Omet al contingut

CENTRE D'ESTUDIS IGNASI IGLÉSIAS

PRESENTACIÓ DE LA REIMPRESSIÓ DEL LLIBRE “LES MASIES DE SANT ANDREU DE PALOMAR. INVENTARI DE CASES DE PAGÈS ANDREUENQUES”

La historiografia andreuenca sobre el món a pagès i la seva realitat agrícola ha estat molt escassa. Amb algun que altre treball –el qual és d’agrair i que ens ha ajudat moltíssim per a fer la recerca de l’inventari- però poc aprofundit en la matèria. Esbossos i petits retalls que han omplert capítols de llibres de temàtica global a nivell local. El ferm propòsit dels autors i de les autores ha estat omplir aquest buit amb noves dades i referències historiogràfiques. Cal fer esment, però, a d’altres indrets del Pla de Barcelona on s’han fet estudis detallats de la vida a pagès. El cas d’Horta, per part d’en Desideri Díaz, en pot ser un bon exemple.


Les masies, però sobretot els seus habitants, han configurat tot un territori així com la memòria d’una manera de viure: la vida de pagès. Sense aquesta herència no podem entendre el desenvolupament del nostre entorn més immediat. El llegat que ens han deixat ha fet possible que la seva presència històrica ens hagi configurat el nostre tarannà com a poble. Per aquest motiu aquest llibre vol ésser un merescut homenatge a totes les persones que ho han fet possible. S’han inventariat 150 masies de l’antic terme municipal andreuenc.

Els autors del llibre són Alexandra Capdevila, Alejandra Garcia, Laura Gómez, Ricard Paradís, Lourdes Pinyol, Jordi Petit, Jordi Sànchez i Pau Vinyes i Roig.


Fullejant-lo creiem que descobrireu un passat que ens ha llegat un ric patrimoni social, cultural i humà –en molts casos ocult fins ara-, el qual els autors i les autores d’aquest llibre volem honorar.

Sala Sotacoberta
SCE La Lira
(Carrer de Coroleu,15 / Sant Andreu de Palomar)
Divendres 29 de setembre de 2023, 18,30 hores.