A Sant Andreu, Òmnium Sant Andreu i el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias van organitzar el passat 26 de juny, una “conversa des del confinament”. L’acte va consistir en una taula rodona emesa en streaming de manera simultània a les xarxes socials: Facebook, Twitter i YouTube. La conversa, en format tertúlia, va comptar amb la participació de tres historiadors del CEII: Manel Martín, Jordi Petit i Jaume Seda, introduïts i moderats per Lourdes Pinyol.
El punt de partida de la conversa va ser la rellevància de la vila andreuenca a l’inici de la Revolta dels Segadors quan el 7 de juny de 1640, dia de Corpus, els jornalers del camp vinguts de La Selva es van reunir a l’actual capella dels Segadors i van marxar a Barcelona a denunciar al virrei els abusos dels soldats espanyols. Com estendard protector, van agafar el Crist de la parròquia.
Aquella jornada es va anomenar Corpus de Sang perquè a la capital, els camperols s’enfrontaren amb els homes de l’algutzir reial Mont-rodon, i acabaren per assassinar el comte de Santa Coloma, un dels membres de l’alta aristocràcia afecta a la monarquia hispànica. Ara la revolta prenia també matisos de revolució social.
El col·loqui va repassar també els esdeveniments que els andreuencs van viure durant la Guerra de Successió i al llarg del setge de 1713-1714 a Barcelona i que es poden trobar documentats en el llibre del CEII De Francesc de Tamarit al Decret de Nova Planta (1640-1716). https://www.youtube.com/watch?v=AlSbVQQfxkM
