Vés al contingut

CENTRE D'ESTUDIS IGNASI IGLÉSIAS

Inauguració plaça Josep Benet i Morell

A la desapareguda masia andreuenca de can Magarola hi va viure part de la seva infantesa i adolescència l’advocat, historiador i polític Josep Benet i Morell (Cervera, 1920 – Sant Cugat del Vallès, 2008), així com els anys de joventut a Sant Andreu de Palomar. Per aquest motiu des del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias es va creure oportú dedicar un espai públic al senador més votat de la història de l’Estat espanyol. Després de diversos passos burocràtics i polítics, la comissió del Nomenclàtor de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar la proposta que l’actual espai entre la rambla de Fabra i Puig i l’avinguda Meridiana, just davant de l’estació de RENFE de Sant Andreu Arenal, portés el nom de plaça de Josep Benet i Morell, ja que a pocs metres hi havia hagut l’esmentada masia de can Maragola.

El dissabte 28 de gener de 2023 s’inaugurava la plaça amb la presència de familiars, autoritats i veïns. Entre les persones que van prendre la paraula l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau Ballano, en nom de la família Toni Mestres, el periodista i escriptor Jordi Amat, l’historiador Jordi Oliva i Llorens, l’exregidora de Barcelona i exdiputada al Parlament de Catalunya Eulàlia Vintró Castells, i en nom del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias Jaume Seda i Mariné. A l’acte hi va assistir la vídua de Benet Florència Ventura i Monteys, i el president de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol i Soley, gran amic de l’homenatjat. Esperem que ben aviat es dignifiqui l’entorn amb arbustos i alguna escultura, cosa que enaltiria l’indret, no pas com ara que és una gran esplanada i prou.

Pau Vinyes i Roig

Foto: Familiars, amics i autoritats amb Florència Ventura, vídua de Josep Benet i Morell el dia de la inauguració de la plaça. Foto: Ajuntament de Barcelona.