El dissabte 19 de febrer proppassat, a les 12 del migdia, es van inaugurar dues exposicions relacionades amb Ignasi Iglésias a l’Escola Municipal Ignasi Iglésias. A l’acte hi va haver parlaments de Jordi Rabassa Massons, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona; Manel Martín Pascual, historiador i membre del CEII; Xavier de la Cruz, fotògraf, comissari de la mostra i vocal del CEII, i Pau Vinyes i Roig, historiador i també membre del CEII. A la inauguració hi va assistir un nombrós públic, l’equip pedagògic del centre, així com alumnes i pares i mares de l’escola. L’exposició ha estat organitzada conjuntament per l’Escola Municipal Ignasi Iglésias i el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, amb el suport tècnic d’Espai Gràfic.
Arran de la recerca documental que van dur a terme per elaborar el llibre Ignasi Iglésias (1871-1928). La vigència d’un mite oblidat, l’historiador Manel Martín Pascual i el fotògraf Xavier de la Cruz i Sala van descobrir en el fons Ignasi Iglésias, dipositat a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona per Emiliana Vinyes i Miquel, vídua del dramaturg, un àlbum de fotografies. Aquest àlbum era un obsequi de Montserrat Roca i Baltà, aleshores directora de l’Escola Municipal Ignasi Iglésias, a la vídua de l’escriptor. Datat l’any 1935, però amb imatges anteriors, conté un conjunt de fotografies del centre educatiu i la masia que l’acull. Tanmateix, les imatges més interessants són les darreres, ja que estan realitzades per algú experimentat en la fotografia professional. No està comprovat, per manca de documentació que ho confirmi, però podrien ser obra de la fotògrafa austríaca Margaret Michaelis, ja que l’any 1934 va fer un reportatge fotogràfic de la Casa Bloc en construcció, per encàrrec del Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània (GATCPAC). L’edifici està situat just davant de l’escola, a l’altra banda del passeig de Torras i Bages de Sant Andreu de Palomar. Tanmateix, el més interessant de les imatges és poder observar la quotidianitat dels infants durant la seva estada a l’escola: jugant a bàsquet, cuidant i treballant a l’hort, fent classes a l’aire lliure —à plein air—, fent gimnàstica, jugant…
Paral·lelament es va inaugurar per quart cop consecutiu l’exposició “Ignasi Iglésias i Pujadas (1871-1928). La vigència d’un mite oblidat”. Aquesta mostra itinerant, organitzada pel Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, va ser exposada per primer cop a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra l’octubre de l’any passat, després va passar per les seus del Casal Catòlic de Sant Andreu de Palomar i l’Asil de Sant Andreu de Palomar i es preveu mostrar-la properament a la SCE La Lira de Sant Andreu de Palomar, a l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris i a Sant Pol de Mar, població en què Iglésias es va inspirar per a l’obra de teatre La barca nova (1907). Pau Vinyes i Roig
FOTO 1: Moment de la presentació de l’exposició a la sala d’actes de l’Escola Municipal Ignasi Iglésias. Jordi Esplugas i Abós. FOTO 2: Xavier de la Cruz i Sala, comissari de l’exposició, comentant les imatges inèdites de la mostra. Jordi Esplugas i Abós.
