Omet al contingut

CENTRE D'ESTUDIS IGNASI IGLÉSIAS

EL CEII

El Centre d’Estudis Ignasi Iglésias està situat al C/Ignasi Iglésias, 33 Baixos. El nostre horari d’atenció al públic són tots els dimarts de 18h a les 20h. Tel. 609422089.

Visita la nostra pàgina de Viquipèdia, segueix-nos a Instagram, Twitter i Facebook.

CENTRE D’ESTUDIS IGNASI IGLÉSIAS, MEMÒRIA DEL PASSAT I PRESENT.

L’any 1982 un grup de veïns i de veïnes funden l’Arxiu Històric de Sant Andreu de Palomar. Entre els fundadors hi trobem Martí Pous -president de l’entitat fins la seva mort el 1997-, Joan J. Busqueta, Josep Bota, Jordi Sacasas, Jaume Seda, Carme Brossa, Manuel A. Raigada, Núria Postíco,… L’associació s’hostatjava en una de les sales del Centre Cívic de Sant Andreu i tenia com a finalitat l’estudi i salvaguarda del patrimoni historicoartístic de l’antic municipi de Sant Andreu de Palomar i el Pla de Barcelona. Amb la creació de la xarxa d’arxius municipals de districte el 1987 l’entitat va canviar de nom i passà anomenar-se Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, en honor al dramaturg i poeta andreuenc. Tot ocupant un dels baixos de la casa natal del poeta dels humils.

Ignasi Iglésias i Pujadas. Foto: Amadeu. Fons CEII

Entre les primeres activitats hi ha l’exposició sobre les indústries andreuenques, realitzada al Centre Cívic a mitjan anys vuitanta, i la mostra sobre el Rec Comtal, duta a terme l’any 1987 a les antigues cotxeres del carrer de les Monges, amb la qual es va iniciar la recuperació i dignificació del llegat de la séquia d’origen medieval, però amb antecedents romans.

Des de l’any 1989 edita la revista Finestrelles i el monogràfic Llibre de Finestrelles, essent una eina de divulgació científica de primer ordre a nivell local. Durant un curt període va publicar la revista trimestral Forat del Vent, reeditada de nou en la seva tercera època. També, ha organitzat conferències, cursos d’història i d’humanitats, itineraris guiats per historiadors del centre, exposicions -entre les quals destaquen les dedicades a la nevada de 1962, a la festa major de la població, la Guerra de Successió Espanyola arran del 300 aniversari del setge de Barcelona de 1714 i a la figura de l’historiador i capellà Joan Clapés en els 75 anys de la seva mort- així com és l’entitat capdavantera de l’homenatge a Ignasi Iglésias, efemèride que és du a terme al voltant de la commemoració de la seva mort, la qual s’escau el 9 d’octubre.

Durant la tramitació de la divisió territorial de Barcelona en els 73 barris actuals i la catalogació del nucli antic va assessorar al Districte de Sant Andreu. Des de l’any 2011 és l’encarregat d’organitzar els actes de l’11 de Setembre a Sant Andreu de Palomar, en el qual s’ofrena el Sant Crist dels Segadors. Estàndard utilitzat pels pagesos durant la revolta dels segadors de 1640 i cremat arran de la Setmana Tràgica de 1909. El 2014 el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias va rebre el Premi Sant Andreu.

Martí Pous i Serra (1910-1997). Autor desconegut / Fons Família Pous-Llambí.
Presentació del Llibre Finestrelles 11 el 2019. Foto: Jordi Esplugas."
Recorregut pel Rec Comtal. Foto: Jordi Petit. Fons CEII
Recorregut pel Rec Comtal. Jordi Petit. Fons CEII
Josep Benet i Morell (1920-2008). Jordi Esplugas.
Josep Benet i Morell (1920-2008). Jordi Esplugas.