Vés al contingut

CENTRE D'ESTUDIS IGNASI IGLÉSIAS

Donació de Fons del Club de Futbol Sant Andreu

En Josep Vallès i Carles farà donació del seu fons personal sobre la Unió Esportiva Sant Andreu al Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, el divendres 6 d’octubre del 2023, a les 7 de la tarda, a l’Auditori Centre Cultural Els Catalanistes, c/Ramon Batlle 2. Amb la participació de:

-Pau Vinyes i Roig, historiador i vicepresident segon del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias

-Josep Vallès i Carles, autor de la donació i soci de la U.E. Sant Andreu

-Manuel Camino Martínez, president de la U.E. Sant Andreu

En finalitzar s’oferirà un aperitiu als assistents en el reobert bar dels Catalanistes

Un dels socis habituals dels partits de la UE Sant Andreu a tribuna és Josep Vallès. L’estimació que aquest soci, jubilat ja fa anys, sent pel Sant Andreu no és de fa quatre dies; ben al contrari, el seu pare ja el portava al camp i el seia sobre les seves cames. Això significa que a la seva memòria té arxivats un munt de records quadribarrats, bons i mals moments que han format part de la seva vida, i sobretot, moltes coneixences valuoses de persones que han enriquit la seva existència.

Però a diferència d’altres apassionats seguidors del club, Josep Vallès no es va conformar en veure els partits del seu estimat equip, sinó que va començar cap als 50 a guardar el que anava caient a les seves mans en relació amb el Sant Andreu i col·leccionar revistes del club, retalls de premsa, fotografies i documents diversos. A més, es va preocupar de conservar el material d’altres persones quan aquestes decidien qua ja no podien o no volien ja guardar la seva memorabilia particular.

Es pot afirmar, doncs, que el seu arxiu particular és alhora un arxiu d’arxius com va tenir l’elegància de deixar clar esmentant aquestes persones que li van cedir documentació en la seva intervenció amb motiu de l’acte de lliurament al Centre d’Estudis Ignasi Iglésias que va tenir lloc ahir a les 19h al Centre Cultural Els Catalanistes. També va agrair la col·laboració d’amics que, un cop jubilat, el van ajudar a anar organitzant-lo tot que, miraculosament, ha sobreviscut a tres trasllats de pis.

L’acte va estar presentat per Pau Vinyes en nom del CEII que va fer un ràpid repàs de la història de l’entitat per tal de destacar que la seva raó d’existir té el seu màxim sentit quan rep llegats com el de Josep Vallès, que permet preservar la història de Sant Andreu de Palomar amb bones condicions i, a partir d’aquí, conéixer-la millor i divulgar-la.

En aquest sentit va reivindicar que és absolutament necessari que el CEII aconsegueixi més espai ja que el que fins ara té disponible s’està quedant petit precisament a mesura que es van rebent fons particulars. El de Josep Vallès posarà en un compromís als historiadors del centre ja que es tracta de 40 blocs d’anelles i algun objecte.

L’altre protagonista de l’acte va ser el president de la UE Sant Andreu que va felicitar en Josep Vallès per la seva dedicació i que es va mostrar favorable a aquesta cessió de fons al CEII, ja que va reconéixer que actualment el club no té un espai adequat per albergar-los. Per aquest mateix motiu, el club ja té dipositada alguna documentació en custòdia al carrer d’Ignasi Iglésias.

Tenint en compte la rica història del que va ser un antic municipi independent amb una vida sociocultural molt intensa es va comentar amb interès la licitació de l’Ajuntament de Barcelona destinada a mantenir dempeus el conjunt de les Cases del Pont que, suposadament, algun dia serà Centre d’Interpretació del Rec Comtal i Museu de Sant Andreu.

Fotografies: diferents moments de l’acte | Alex Mamberto i UESA

Cartell de l’acte.

Jesús Manzano